4 overwegingen waarom je juist nu aan de slag zou moeten gaan met online marketing

18 November, 2021
Uncategorized

In deze coronacrisis vragen veel bedrijven zich af wat ze nu met hun online marketing moeten. We merken in gesprekken met opdrachtgevers dat ze niet altijd weten wat te doen: alles volledig stopzetten of toch doorgaan? Het is een erg lastige overweging als showrooms leeg blijven of aanvragen uitblijven, maar wat is wijsheid? De eerste reactie is misschien om alles stil te leggen, wat heb je ten slotte aan marketing wanneer je niet in staat bent je product te verkopen? In sommige gevallen zal dit volkomen logisch zijn, denk aan de horeca waar het water momenteel in veel gevallen aan de lippen staat. Maar in andere situaties denken wij dat wanneer je de lange termijn in je achterhoofd houdt, deze situatie juist kansen kan bieden op het gebied van online marketing. In deze blog bespreken we 4 overwegingen om juist nu de schouders eronder te zetten.

#1 – Bedrijven liggen (deels) stil, maar mensen niet!

Tuurlijk, bedrijven liggen stil en de huidige situatie kan het bedrijven heel moeilijk maken om producten of diensten op de gebruikelijke manier te verkopen. Maar de mensen, en daarmee de doelgroep, zijn er nog steeds, en online waarschijnlijk actiever dan ooit. Mensen volgen sportklassen via YouTube, scrollen in hun Instagram feed tot ze niet meer kunnen, of Googlen naar trainingen of cursussen die ze nu kunnen volgen. Deze grote online aanwezigheid kun je benutten om jouw producten of diensten meer onder de aandacht te brengen. 

Een praktisch voorbeeld. Een bedrijf verkoopt stenen tegels voor buiten en binnen. Hun showrooms zijn allemaal grotendeels gesloten, wat het maken van sales daarom vrijwel onmogelijk maakt. Maar als we kijken naar online activiteit, zien we in Google Trends dat de zoekterm ‘stenen tegels’ nu op het hoogste punt zit in de afgelopen twaalf maanden.

Nu vraag je je misschien toch nog het volgende af: Oke, leuk en aardig dat er meer mensen online zoeken naar dit product, maar waarom zou je dan iets met marketing doen als je toch geen sales kan maken? Het antwoord is simpel: namelijk omdat er ooit een einde komt aan deze situatie, en mensen dan gewoon weer hun dagelijks leven op zullen pakken (dat hopen we ten minste). Als ze tijdens deze crisis de stenen vloer gevonden hebben die ze willen, zullen ze die na de crisis in de showrooms willen bekijken! Dit brengt ons naar punt twee.

#2 Er komt ooit een eind aan deze crisis – begin creatief te denken!

Zoals in #1 al genoemd zal er ooit een eind komen aan deze crisis, en pakken mensen de draad weer op. De crisis heeft mensen veel tijd gegeven om nieuwe vloeren te vinden voor in huis, eindelijk het ultieme vakantiehuisje te vinden in de Filipijnen, of die originele activiteit voor het volgende bedrijfsuitje. Zijn jouw showrooms inderdaad gesloten, is dat vakantiehuisje op de Filipijnen gesloten of ben je niet in staat 1,5 meter afstand te garanderen bij de bedrijfsuitjes zodat je nu niks kunt verkopen, begin dan creatief na te denken! Kun je een manier verzinnen dat mensen in plaats van kopen, hun e-mailadres of telefoonnummer achterlaten, zodat je deze leads na deze crisis kunt gaan benaderen om ze toch betalende klant te laten worden? 

Paar praktische voorbeelden: verkoop jij stenen tegels, dan kun je websitebezoekers misschien een leuk ebook laten downloaden in ruil voor hun e-mailadres, waar mooie voorbeelden van de vloeren in te zien zijn. Vervolgens kun je deze mensen elke week geautomatiseerd een e-mail sturen met tips, weetjes of andere leuke voorbeelden, zodat deze mensen na de crisis als eerst bij jou aankloppen voor hun nieuwe vloer. Want vergeet niet: ook jouw concurrenten zullen gesloten moeten blijven. Degene die het meest in de gedachten van de mensen blijft hangen, zal na de crisis waarschijnlijk de meeste nieuwe leads binnenhalen.

Ben jij een orthodontist die nu gesloten is? Misschien kun je mensen dan een foto van hun gebit laten opsturen, waar jij dan advies over kunt geven en een prijsindicatie van behandeling mee kunt sturen. Daarnaast kun je mensen nu een mooie korting aanbieden als ze nu boeken, om toch aan omzet te komen.

#3 – Prijzen voor online adverteren zijn (flink) afgenomen

Veel bedrijven zijn gestopt met online adverteren, wat terug te zien is in de prijzen die er momenteel betaald worden voor bijvoorbeeld adverteren via social media als Facebook en Instagram. Als we kijken naar onze opdrachtgevers zien we dat gemiddelde kosten per klik tot zo’n 40% afgenomen zijn! Mooi moment dus om goedkoper verkeer naar je website te brengen.

#4 – Je hebt waarschijnlijk tijd over. Gebruik die tijd!

Wanneer het nu geen storm loopt zoals het anders gedaan zou hebben, zul je tijd over hebben. Tijd die je kunt benutten om zelf aan de slag te gaan met je eigen online marketing. Bijvoorbeeld op het gebied van het schrijven van SEO-proof content. Door eerst te gaan kijken naar welke zoekwoorden mensen gebruiken in de zoekmachines (en hoe vaak), en daarna te kijken hoe goed je zelf scoort in Google op deze woorden kun je bepalen welke teksten er moeten komen voor jouw website. Weet je niet precies hoe dit moet maar wil je wel graag aan de slag? Dan kun je je altijd nog aanmelden voor onze gratis SEO content advies actie. Op deze manier kom je in ieder geval als website beter uit de crisis!