(De voordelen van) Alle soorten doelgroepen van Google Ads. 

13 June, 2023
Uncategorized

Wil jij graag je prestaties op Google Ads optimaliseren en ben je op zoek naar mogelijkheden? Dan is het belangrijk eens even goed stil te staan bij doelgroeptargeting. Lees hieronder welke kansen je misschien wel laat liggen en wat de beste aanpak is voor het gebruiken van doelgroepen van Google Ads.

In deze blog: 

Google Ads

Google Ads maakt het mogelijk om doelgroepen te targeten die specifieke kenmerken delen en potentiële klanten vertegenwoordigen. Adverteerders kunnen deze doelgroepen gebruiken om hun advertenties te richten op de meest relevante en geïnteresseerde prospects, wat vervolgens kan leiden tot verbetering van advertentieprestaties. Dit maakt het mogelijk dat je kan testen met de vele opties die Google aanbiedt. Door een online marketingbureau in te schakelen, kan je als bedrijf profiteren van de expertise van onze professionals die gespecialiseerd zijn in digital marketing.

Welke soorten online marketingkanalen zijn er?

Voordat we overgaan naar de soorten doelgroepen van Google Ads is het goed om de soorten kanalen door te nemen. Er kunnen binnen Google Ads namelijk gebruikgemaakt worden van verschillende soorten doelgroepen afhankelijk van het soort kanaal dat je wilt gebruiken. Denk er dus eerst goed over na voor welke campagne je nou doelgroepen wilt opstellen. Wil jij eerst nog graag weten welke online marketingkanalen relevant zijn voor jou?  Lees hier meer over de soorten online marketingkanalen.

De tabel hierboven geeft een overzicht van alle mogelijke methoden voor targeting met het type campagne dat je wilt gebruiken. Het  is handig om eerst even kort stil te staan bij elk type campagne. Hieronder wordt daarom eerst nog uitgelegd wat de verschillende campagnes zijn. Kan jij de verschillende soorten campagnes al dromen? Lees dan gauw verder vanaf het volgende kopje om meer te weten te komen over de verschillende soorten doelgroepen.

Videocampagnes

Met behulp van videocampagnes kan je jouw doelgroep bereiken en aanspreken via platforms als YouTube. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je video advertentie als skippable advertentie inzetten. Zo betaal je als adverteerder alleen als de kijker minstens 30 seconden van de advertentie kijkt.

Bij het adverteren op videocampagnes kan je gebruikmaken van handige targetingmethoden. Het is mogelijk om te  targeten op basis van specifieke taal, geografische instellingen, interesses en apparaatgebruik.

Display campagnes

Met het adverteren op het Google display netwerk kunnen advertenties gericht getoond worden op een verzameling van 2 miljoen websites, social media pagina’s en apps. Bij display campagnes worden je beelden vertoond op banners van deze websites. Voorbeelden van een display advertentie zijn de plaatjes die je bijvoorbeeld op de NU.nl website te zien krijgt.

Display advertenties worden vaak gebruikt om een breed publiek te bereiken of het opnieuw benaderen van je doelgroep na een bezoek op jouw website.

In dit voorbeeld van een display campagne trekt de display advertentie van de radiostation veel bekijks van de bezoeker van nu.nl.

Shopping campagnes

Google Shopping campagnes maken het mogelijk om je advertenties bovenaan te laten verschijnen in de zoekresultaten wanneer gebruikers zoektermen gebruiken die aangeven dat ze op zoek zijn naar jouw specifieke product. De advertenties bevatten informatie over het product, zoals de kleur, maat, prijs, de verkoper en een afbeelding van het product. Hieronder zie je een voorbeeld van een advertentie waarbij ook duidelijk aangegeven wordt dat het gaat om gesponsorde advertenties.

Zoekcampagnes

Voor de oud vertrouwde zoekcampagnes op Google, waarbij advertenties worden weergegeven in de zoekmachine, zijn heel wat targetingopties beschikbaar om je doelgroep te bereiken en te targeten. De zoekcampagne advertenties kan je herkennen door het vetgedrukte woord ‘gesponsord’ bovenaan de advertentie. Deze advertenties worden vaak helemaal boven- of onderaan de Google zoekresultaten weergegeven. Zin in een bakkie? 

Welke soorten doelgroepen zijn er?

Nu we wat wijzer zijn geworden van de soorten campagnes kunnen we overgaan naar de methoden voor targeting. Er kunnen binnen Google Ads gebruikgemaakt worden van verschillende soorten doelgroepen afhankelijk van het soort campagne dat je wilt gebruiken. We hebben zoals je eerder zag een overzicht voor je gemaakt om te zien welke targetingoptie nou bij welk soort campagne hoort. De opties worden vervolgens hieronder toegelicht.

Demografische kenmerken:

Door gebruik te maken van demografische targeting in Google Ads kan je gericht een specifieke doelgroep aanspreken die waarschijnlijk binnen een bepaalde leeftijdscategorie valt, van een bepaald geslacht is, een bepaalde ouderlijke status heeft of over een bepaald gezinsinkomen bezit. Deze methode voor targeting is toepasbaar op elk soort campagne binnen Google Ads. Enkele voorbeelden van opties van demografische kenmerken zijn:

– Geslacht
– Leeftijd
– Opleidingsniveau
– Gezinssituatie
– Locaties
– Taal
– Beroep

Contextuele targeting:

Contextuele targeting is een manier om advertenties weer te geven op basis van de inhoud van de webpagina waarop ze worden weergegeven. Bij deze vorm van targeting wordt de context van de webpagina gebruikt om te bepalen welke advertenties op die pagina worden weergegeven. Dit wordt gedaan door zoekwoorden en thema’s te identificeren die relevant zijn voor de inhoud van de webpagina. Enkele manieren om contextuele targeting te gebruiken zijn:
– Zoekwoorden
– Thema’s
– Inhoud
– Video’s
– Pagina’s

Interesse:

Interesse doelgroepen is een manier die uitsluitend voor videocampagnes bedoeld is, om gebruikers te targeten op basis van hun interessegebieden en online gedrag. Dit type doelgroep is ontworpen om adverteerders te helpen bij het bereiken van gebruikers die geïnteresseerd zijn in bepaalde onderwerpen, zelfs als ze niet actief op zoek zijn naar gerelateerde producten of diensten. 

Affiniteitsdoelgroepen

Gebruikers die interesse tonen in onderwerpen of thema’s die misschien wel samenhangen met jouw product of dienst vallen binnen de affiniteitsdoelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan een aanbieder van een voetbalspel die graag mensen wil bereiken die geïnteresseerd zijn in sport en voetbal. Affiniteitsdoelgroepen zijn dus gebaseerd op basis van:
– Interesses
– Voorkeuren
– Passies
– Gewoontes

Levensgebeurtenissen

Belangrijke momenten in het leven, ook wel levensgebeurtenissen genoemd, bieden mogelijkheden om de doelgroep te bereiken. Google stelt deze doelgroepen samen op basis van het gedrag van gebruikers op websites die ze bezoeken, video’s die ze bekijken en andere signalen die verband houden met de betreffende levensgebeurtenis. Stel je bent bijvoorbeeld een interieurstylist, dan kan je met behulp van de methode ‘levensgebeurtenissen’ mensen bereiken die bijvoorbeeld op het punt staan een huis te kopen of deze al reeds hebben gekocht.

In-market doelgroepen

Als je wilt dat mensen jouw producten of diensten willen kopen, dan kan je In-market doelgroepen gebruiken. Hiermee kan je gericht adverteren naar mensen die actief op zoek zijn naar iets wat jij aanbiedt. Maar hoe weet Google nou welke mensen dat zijn? Door gebruik te maken van geautomatiseerde algoritmen en modellen, kan Google data van miljoenen gebruikers analyseren en voorspellingen doen over hun gedrag. Zo kan Google automatisch een lijst genereren van mensen die waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in jouw producten op basis van hun online zoekopdrachten en klikgedrag. Als adverteerder kan je jouw advertenties dan richten op deze in-market doelgroep om de kans te vergroten dat jouw advertenties gezien worden door mensen die geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt. Bijvoorbeeld: als je luxe horloges verkoopt, kan je jouw advertenties richten op mensen die recentelijk online hebben gezocht naar luxe horloges. Zo kan je op het juiste moment inspringen om deze klanten over te halen om bij jou te kopen.

Aangepaste intentie doelgroepen

Met aangepaste intentie doelgroepen (ook wel custom intent genoemd ) maak je het mogelijk te kunnen targeten door middel van het opgeven van zoekwoorden en url’s . De aangepaste doelgroepen maak je dus door url’s en zoekwoorden die verband houden met het product of dienst dat je aanbiedt op te geven. Een simpel voorbeeld is “beste anti-aanbakpannen”. Door het zoekwoord op te geven vergroot je de kans dat mensen op je advertenties klikken en naar je website gaan om te kijken wat je te bieden hebt. Door gebruik te maken van deze doelgroepen kun je je targeting verfijnen en gerichter adverteren. 

Klantenmatch

Met klantenmatch kan je eigen verzamelde klantgegevens uploaden naar Google Ads, zoals e-mailadressen, telefoonnummers en postadressen. Google Ads gebruikt deze gegevens vervolgens met het idee dat je ofwel je huidige klanten nogmaals bereikt, ofwel bijvoorbeeld op zoek kan gaan naar nieuwe klanten die lijken op je huidige klanten (door een look a like doelgroep van jouw klantenmatch aan te maken)

Remarketing

Remarketing maakt het mogelijk om opnieuw in contact te komen met mensen die al eerder je website hebben bezocht. Remarketing wordt dan ook vaak gebruikt om prospects weer te benaderen die zijn afgehaakt op je website om wat voor reden dan ook. Door bezoekers van je website die een product of dienst hebben bekeken later opnieuw te confronteren kan deze methode bij het goed inzetten zeer succesvol zijn. Let wel op dat je remarketing goed toepast door de juiste informatie aan de juiste klanten aan te bieden en dat je dit goed instelt. Niemand zit er namelijk op te wachten telkens achtervolgd te worden door dezelfde advertenties. 

Door deze vorm van gerichte marketing goed toe te passen kan  je vaak op een relatief goedkopere manier effectieve omzetverhogingen realiseren. Zo geef je net dat ene laatste duwtje in de rug van je prospects om ze over te halen jouw product of dienst aan te schaffen. Heb je liever dat onze experts dit voor je uit handen nemen? Ontdek nu hier hoe onze Google Ads diensten jou kunnen helpen.

Locatietargeting

Door gebruik te maken van locatietargeting kan je specifieke gebieden kiezen waar je wilt dat je advertenties worden weergegeven. Je kan bijvoorbeeld hele landen selecteren of specifieke gebieden in een land, zoals steden of bepaalde regio’s, en zelfs een straal rondom een locatie selecteren.

Vergelijkbare doelgroepen

Met de “vergelijkbare doelgroepen” optie op Google Ads kun je je bereik vergroten door te adverteren naar mensen die lijken op je bestaande klanten of doelgroepen. Als je deze optie selecteert, analyseert Google de kenmerken van je huidige doelgroepen en zoekt naar mensen met vergelijkbare kenmerken. Vervolgens kun je jouw advertenties richten op deze nieuwe doelgroep. Dit is een handige manier om nieuwe klanten aan te trekken die al geïnteresseerd zijn in producten of diensten die vergelijkbaar zijn met die van jou. (let op: Sinds 1 mei 2023 kan je met Google Ads geen vergelijkbare doelgroepen meer maken.)

Waarom is uitsluiten van doelgroepen belangrijk?

Doelgroep uitsluiten is een handige methode binnen Google Ads wat er voor kan zorgen dat  irrelevante mensen die niet binnen je doelgroep zitten niet getarget worden. Een voorbeeld van het uitsluiten van doelgroepen zien we wanneer een adverteerder een product heeft dat alleen voor volwassenen is bedoeld, dan kan de adverteerder de doelgroep “kinderen en tieners” uitsluiten om te voorkomen dat hun advertenties worden weergegeven aan gebruikers die niet in de doelgroep vallen en waarschijnlijk niet geïnteresseerd zijn in het product.

Je vertelt Google dus als het ware welke doelgroep absoluut niet relevant voor jouw advertenties zijn waardoor deze vervolgens niet vertoond worden aan de uitgesloten doelgroep. Naast het voorkomen van irrelevant verkeer ben je ook nog eens beter bezig met het beheren van je budget. Daarnaast kunnen ook bouncers (afhakers) uitgesloten worden om te voorkomen dat deze mensen niet weer voor niks op je advertentie klikken.
Het uitsluiten van doelgroepen is dus belangrijk omdat:

– Je onnodig kosten kan besparen.
– Je beter met je budget kan omgaan.
– Je merkimago kan beschermen. 

Let op!

Doelgroepen uitsluiten kan ook gevaarlijk zijn. Zo kan het mogelijk zijn dat je bepaalde mensen uitsluit die toch wel behoren tot jouw potentiële klantenkring. Dit is dus waarom je goed moet nadenken over wie nou echt tot je doelgroep behoort en wie hier absoluut niet binnen vallen. Wees je dus bewust dat onbewuste aannames kunnen leiden tot het uitsluiten van misschien wel ‘gouden doelgroepen’.
Een goed onderzoek uitvoeren naar je doelgroep is dus een must!

Hoe voeg ik doelgroepen toe aan Google Ads campagnes?

Om doelgroepen toe te voegen aan een Google Ads campagne, volg je deze stappen:

1. Log in op je Google Ads account en selecteer de campagne waarvoor je een doelgroep wilt toevoegen.

2. Klik op de knop ‘Doelgroepen’ in de linkerkolom van het scherm.


3. Klik op de blauwe knop ‘doelgroepsegmenten toevoegen’.



4. Kies het type doelgroep dat je wilt targeten, zoals affiniteitsdoelgroepen, in-market doelgroepen, remarketing doelgroepen, etc.


5. Selecteer de specifieke doelgroep die je wilt targeten en klik op ‘Opslaan’.

adwords icon

Targeting en observatie

Tijdens het selecteren van de doelgroepen kan je zoals in de bovenstaande voorbeelden te zien is, kiezen tussen de optie targeting en observatie. Bij ‘targeting’ zal de advertentie groep of campagne alleen worden weergegeven aan de doelgroep die je hebt geselecteerd.

Bij ‘observatie’ worden je advertenties ook aan mensen buiten je geselecteerde doelgroep getoond. Dit wordt gedaan zodat je na het verkrijgen van voldoende data wellicht een beter beeld hebt over welke doelgroepen je nog meer kan toevoegen. Tot slot zou je bijvoorbeeld na het verkrijgen van voldoende data bij observatie, bodaanpassingen kunnen instellen op doelgroepen die het beste presteren om zo je campagne te verfijnen en te optimaliseren.

Heb je liever dat onze experts dit voor je uit handen nemen? Ontdek nu hier hoe onze Google Ads diensten jou kunnen helpen

Een bureau inschakelen? Kom erachter wat dat kost!

Is al deze informatie toch wat te ingewikkeld of heb je helemaal geen tijd om je hier mee bezig te houden? Dan kan het investeren in een bureau zeker en vast een meerwaarde voor je zijn! Maar hoeveel kost het inschakelen van een bureau? Dat lees je in ons artikel ‘Wat kost een Online Marketing Bureau? Ontdek de 4 prijsmodellen!’.


Hopelijk heb je nu een beter beeld over wat Google Ads kost en waar je budget exact naartoe gaat. Heb je nog vragen of wil je aan de slag met Google Ads? Stuur ons gerust een berichtje!