Wat is een video campagne in Google Ads? 

20 July, 2023

Een video campagne is een type advertentie op het Google Ads-platform dat adverteerders de mogelijkheid biedt om video’s te tonen aan potentiële klanten. Met video advertenties kunnen bedrijven hun boodschap op een effectieve manier overbrengen en een doelgroep aanspreken die anders misschien niet bereikt zou worden. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over video campagnes in Google Ads.

Waar we het over zullen hebben:

  1. Soorten video campagnes
  2. Het opzetten van een video campagne
  3. Beste praktijken voor video campagnes
  4. Het meten van succes van een video campagne
  5. FAQ’s

Soorten video campagnes

Er zijn verschillende soorten video campagnes die adverteerders kunnen maken op Google Ads, waaronder:

TrueView in-stream

Dit type video advertentie wordt getoond voor, tijdens of na een video op YouTube of op een website die deel uitmaakt van het Google Display Network. Kijkers hebben de mogelijkheid om de advertentie over te slaan na vijf seconden. Adverteerders betalen alleen wanneer kijkers ten minste 30 seconden van de advertentie bekijken (of de volledige advertentie als deze korter is).

Hier zie je een voorbeeld van een TrueView in-stream advertentie. Aan de rechterkant zal je de mogelijkheid krijgen om de advertentie over te slaan al moet je hiervoor minstens 5 seconden voor wachten.

TrueView discovery

Deze video advertentie wordt weergegeven als een thumbnail op YouTube of in de zoekresultaten van Google. Wanneer een gebruiker op de advertentie klikt, wordt de video afgespeeld op de YouTube-watchpagina. Adverteerders betalen alleen wanneer gebruikers op de advertentie klikken om de video te bekijken.

In onderstaand voorbeeld zie je links boven een TrueView discovery ad, aangeduid door het woord “advertentie” onderaan de video.

Bumper ads

Een bumperadvertentie is een korte videoadvertentie van zes seconden die vóór, tijdens of na een video op YouTube wordt weergegeven. Dit type advertentie is niet over te slaan en is bedoeld om een merk of boodschap snel te promoten.

Non-skippable in-stream ads

Dit type videoadvertentie wordt voor, tijdens of na een video op YouTube weergegeven en kijkers kunnen de advertentie niet overslaan. Adverteerders betalen voor elke 1.000 vertoningen van de advertentie.

Het opzetten van een video campagne

Om een video campagne in te stellen, moet je eerst een Google Ads-account maken. Nadat je bent ingelogd, klik je op “Nieuwe campagne” en kies je vervolgens “Video” als het campagnetype.

Je kunt vervolgens de doelstelling van je campagne kiezen, zoals “Merkbekendheid en bereik”, “Overweging” of “Actie”. Ook kan je kiezen hoe je jouw doelgroep wilt bereiken, bijvoorbeeld op basis van demografie, interesses of locatie.

Je krijgt de mogelijkheid om verschillende soorten videoadvertenties te maken, zoals een in-stream video advertentie of een discovery advertentie. Bovendien kunt je kiezen uit verschillende advertentieformaten, zoals een horizontale of verticale video, een carrousel of een bumper advertentie.

Beste praktijken voor video campagnes

Om je video campagne succesvol te maken, zijn er een aantal beste praktijken die je kan volgen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je advertentie kort en krachtig is en dat je de aandacht van de kijker snel kunt trekken. Bovendien moet je een duidelijke call-to-action opnemen in je advertentie, zodat kijkers weten wat ze moeten doen na het bekijken van je video.

Daarnaast is het belangrijk om te experimenteren met verschillende advertentieformaten en targetingopties om te zien wat het beste werkt voor uw doelgroep. Test bijvoorbeeld verschillende versies van uw advertentie en gebruik verschillende demografische of geografische targetingopties om te zien welke de beste resultaten opleveren.

Het meten van het succes van een video campagne

Om te bepalen of je video campagne succesvol is, moet je de juiste KPI’s (key performance indicators) in de gaten houden. Dit kan bijvoorbeeld het aantal weergaven, weergavepercentage, klikfrequentie of conversieratio zijn. Google Ads biedt verschillende rapportage- en analysetools waarmee je deze gegevens kunt bijhouden en kunt zien hoe uw advertenties presteren.

Op basis van deze gegevens kan je vervolgens aanpassingen maken aan je campagne, zoals het wijzigen van je targeting of het aanpassen van je advertentieformaten, om je resultaten te verbeteren.

Een video campagne is een effectieve manier om je boodschap over te brengen aan een breder publiek op Google Ads. Door gebruik te maken van de verschillende soorten videoadvertenties en targetingopties die beschikbaar zijn, kan je je advertenties afstemmen op de behoeften van je doelgroep en je resultaten verbeteren. Door de beste praktijken te volgen en de juiste KPI’s in de gaten te houden, kan je je video campagne optimaliseren en je bedrijf laten groeien.

FAQ’s

Wat is het verschil tussen een zoek- en displaycampagne in Google Ads?

Een zoekcampagne richt zich op het tonen van advertenties bij zoekopdrachten van gebruikers, terwijl een displaycampagne zich richt op het tonen van advertenties op websites binnen het Google Display Netwerk.

Hoe bepaal ik het budget voor mijn zoekcampagne in Google Ads?

Het budget voor jouw zoekcampagne hangt af van verschillende factoren, waaronder de doelstellingen, de concurrentie en de zoekvolumes van de geselecteerde zoekwoorden. Het is belangrijk om een realistisch budget te bepalen en dit te monitoren en aan te passen waar nodig.

Kan ik ook adverteren met mijn merknaam in een zoekcampagne?

Ja, het adverteren met jouw merknaam kan een effectieve manier zijn om jouw doelgroep te bereiken en de naamsbekendheid te vergroten. Het is wel belangrijk om hierbij te kijken naar de relevantie en kwaliteit van de zoekwoorden en advertenties.

Hoe meet ik de ROI van mijn zoekcampagne in Google Ads?

Door het meten van conversies kun je de ROI van jouw zoekcampagne berekenen. Hierbij kijk je naar het aantal conversies ten opzichte van de kosten van de campagne. Het is ook mogelijk om meer geavanceerde meetmethoden te gebruiken, zoals het bijhouden van de gemiddelde orderwaarde of de levensduurwaarde van klanten.

Moet ik ook mobiele apparaten meenemen in mijn zoekcampagne?

Ja, het is belangrijk om ook mobiele apparaten mee te nemen in jouw zoekcampagne, aangezien steeds meer mensen zoekopdrachten uitvoeren via hun mobiele telefoon of tablet. Door te zorgen dat jouw advertenties goed worden weergegeven op mobiele apparaten kun je de kans op conversies vergroten.

Wat is een goede CTR voor een zoekcampagne in Google Ads?

Een goede CTR voor een zoekcampagne in Google Ads hangt af van verschillende factoren, waaronder de branche, de concurrentie en de positie van de advertenties. Over het algemeen wordt een CTR van 3-5% als goed beschouwd, maar dit kan per situatie verschillen.

Hoe kan ik mijn zoekcampagne verbeteren als ik al een tijdje adverteer?

Als je al een tijdje adverteert met een zoekcampagne in Google Ads, is het belangrijk om regelmatig te blijven optimaliseren om het maximale resultaat te behalen. Hierbij kun je denken aan het testen van nieuwe zoekwoorden, het verbeteren van de advertentieteksten en het monitoren van de prestaties. Het is ook mogelijk om te experimenteren met geavanceerde functies zoals remarketing en doelgroep targeting.

Hoe lang duurt het voordat mijn zoekcampagne in Google Ads resultaat oplevert?

Het kan even duren voordat jouw zoekcampagne in Google Ads resultaat oplevert, aangezien het tijd kost om voldoende gegevens te verzamelen en te optimaliseren. Over het algemeen kun je na enkele weken tot maanden de eerste resultaten verwachten, afhankelijk van de branche en concurrentie. Het is belangrijk om geduld te hebben en de campagne regelmatig te blijven optimaliseren