Wat is een shopping campagne in Google Ads? 

Als je een e-commerce bedrijf runt, dan is de kans groot dat je wel eens van shopping campagnes hebt gehoord. Maar wat zijn ze precies en waarom zijn ze belangrijk voor jouw bedrijf? In dit artikel gaan we dieper in op shopping campagnes in Google Ads en hoe ze kunnen helpen om jouw online winkel te laten groeien.

Waar we het over zullen hebben:

 1. Wat zijn shopping campagnes?
 2. Waarom zijn shopping campagnes belangrijk?
 3. Hoe maak je een shopping campagne?
  • Maak een Merchant Center account
  • Verifieer jouw website en voeg een productfeed toe
  • Maak een shoppingcampagne in Google Ads
 4. Optimalisatie van shopping campagnes
 5. FAQ’s

Wat zijn shopping campagnes?

Een shopping campagne is een type advertentiecampagne in Google Ads dat specifiek gericht is op het promoten van producten. Shopping advertenties worden weergegeven op de zoekresultatenpagina van Google en kunnen afbeeldingen van producten, prijzen, winkelnamen en andere productinformatie bevatten.

In tegenstelling tot zoekadvertenties, waarbij je biedt op zoekwoorden en de advertenties worden weergegeven op basis van die zoekwoorden, worden shopping advertenties weergegeven op basis van de informatie die in jouw productfeed is opgenomen. In dit voorbeeld zie je verschillende shopping campagnes aan de rechterkant van de zoekresultatenpagina.

Waarom zijn shopping campagnes belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom shopping campagnes belangrijk zijn voor e-commerce bedrijven:

 • Betere zichtbaarheid: shopping advertenties worden prominent weergegeven op de zoekresultatenpagina van Google, wat betekent dat ze meer opvallen dan tekstadvertenties.
 • Hogere klikfrequenties: omdat shopping advertenties afbeeldingen van producten bevatten, trekken ze meer aandacht en worden ze vaker aangeklikt dan tekstadvertenties.
 • Lagere kosten per klik: in sommige gevallen kunnen de kosten per klik voor shopping advertenties lager zijn dan die voor tekstadvertenties.
 • Gerichtere advertenties: omdat shopping advertenties worden weergegeven op basis van de informatie in jouw productfeed, zijn ze vaak relevanter voor de zoekopdracht van de gebruiker dan tekstadvertenties.

Hoe maak je een shopping campagne?

Het opzetten van een shopping campagne in Google Ads omvat verschillende stappen, waaronder het maken van een Merchant Center account, het verifiëren van jouw website en het toevoegen van een productfeed. Hieronder leggen we de stappen voor het maken van een shopping campagne uit.

Stap 1: Maak een Merchant Center account

Voordat je een shopping campagne kunt maken, moet je een Merchant Center account hebben. Een Merchant Center account is een gratis Google-tool waarmee je jouw productinformatie kunt beheren en deze kunt delen met Google voor gebruik in shopping advertenties.

Om een Merchant Center account te maken, moet je naar de website van Google Merchant Center gaan en je aanmelden met jouw Google-account.

Stap 2: Verifieer jouw website en voeg een productfeed

Om jouw producten in shopping advertenties weer te geven, moet je een productfeed toevoegen aan jouw Merchant Center account. Een productfeed is een bestand waarin alle productinformatie van jouw winkel wordt opgeslagen, zoals producttitels, beschrijvingen, afbeeldingen, prijzen en beschikbaarheid.

Voordat je een productfeed kunt toevoegen, moet je jouw website verifiëren in Merchant Center. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder het toevoegen van een HTML-tag aan jouw website of het uploaden van een HTML-bestand naar de root van jouw website.

Stap 3: Maak een shopping campagne in Google Ads

Nu je een Merchant Center account hebt en jouw website is geverifieerd en jouw productfeed is toegevoegd, kun je een shopping campagne maken in Google Ads.

 1. Ga naar jouw Google Ads account en klik op “Campagnes”
 2. Klik op het blauwe pluspictogram om een nieuwe campagne te maken
 3. Selecteer “Shopping” als het campagnetype
 4. Kies jouw Merchant Center account en selecteer de gewenste doelgroep, locatie, taal en biedstrategie
 5. Voeg de productgroepen toe die je wilt adverteren en stel jouw biedingen in

Optimalisatie van shopping campagnes

Om jouw shopping campagne succesvol te maken, moet je deze blijven optimaliseren. Hieronder staan enkele tips om jouw shopping campagne te optimaliseren:

 • Segmenteer jouw campagne op basis van producttype, merk, prijs en andere criteria om jouw biedingen en advertenties beter te kunnen optimaliseren.
 • Gebruik Google Analytics om te zien welke producten de meeste klikken en conversies genereren en pas jouw biedingen en advertenties dienovereenkomstig aan.
 • Voeg negatieve zoekwoorden toe om te voorkomen dat jouw advertenties worden weergegeven voor irrelevante zoekopdrachten.
 • Optimaliseer jouw productfeed door de titels, beschrijvingen en afbeeldingen van jouw producten te verbeteren.

FAQ’s

Wat is het verschil tussen een shopping campagne en een tekstadvertentiecampagne?

Een shopping campagne richt zich specifiek op het promoten van producten en gebruikt een productfeed om de advertenties weer te geven, terwijl een tekstadvertentiecampagne zich richt op zoekwoorden en advertenties met alleen tekst weergeeft.

Hoeveel kost het om een shopping campagne te maken?

De kosten van een shopping campagne variëren afhankelijk van jouw biedingen, budget en concurrentie op jouw producten.

Kan ik een shopping campagne maken zonder een website?

Nee, je hebt een website nodig om een shopping campagne te maken en jouw producten te adverteren.

Moet ik betalen om mijn producten weer te geven in shopping advertenties?

Ja, je moet betalen voor klikken op jouw shopping advertenties. Dit wordt ook wel cost-per-click (CPC) genoemd.

Hoe kan ik mijn shopping campagne optimaliseren?

Je kunt jouw shopping campagne optimaliseren door de productgroepen te segmenteren, negatieve zoekwoorden toe te voegen, jouw biedingen en advertenties te optimaliseren en jouw productfeed te verbeteren.

Nu je er toch bent, even kennismaken

8+

Jaar ervaring

±200

Merken geholpen

250+

Professionals opgeleid

Een paar weetjes over ons

We werken in een klein team

We werken in een team van zo’n vijf professionals.

8+ jaar ervaring

En hebben hierin zo'n 200 mooie merken mogen helpen.

250+ externe professionals opgeleid

We geven digital marketing training namens het College of Multimedia.

(Twee)wekelijkse contactmomenten

We werken op een persoonlijke manier zodat je weet wat er speelt.

We houden niet van lange contracten

Bevalt een samenwerking om welke reden dan ook niet? Dan kun je meteen weer stoppen!